Meer ruimte zonder vloeroppervlakte uitbreiding

Een analyse met de bewoners.

Tijdens gesprekken met de bewoners van dit huis werd het duidelijk dat ze zich niet comfortabel voelden. De wens was een aanbouw om meer ruimte te krijgen. Door een analyse van de bestaande situatie werd het volgende duidelijk:

De grijze plavuizen vloer geeft een koud beeld en omdat ze in de woonkamer zijn doorgetrokken bestaat er geen beleving van een afgescheiden woonkamer. Daarnaast zijn de diagonale lijnen in tegenspraak met de rest van de woonkamer.

De hoge keukenkast voor koelkast en diepvries zorgt ervoor dat de keuken smal en diep wordt. De gedecoreerde fronten de keukenkastjes geven een onrustige beleving vanuit de woonkamer. De dichte deur tussen woonkamer beperkt de beleving van de ruimte.

Ons advies: een aanzienlijke kostenbesparing door verbouwen en niet aanbouwen!

Visuele ruimte is ook ruimte!

Door de gedeeltelijke muur tegen de zijkant van het keukenblok weg te halen wordt geen vloerruimte gewonnen maar het geeft een betere zichtlijn naar de keuken. De deur met glas tussen kamer en hal versterkt de zichtlijn, geeft meer licht en ruimte in de hal en betrekt de hal bij de woonkamer zodat er een ruimtelijk effect ontstaat.

De inbouwhaard geeft een warm gevoel. Dat gevoel wordt versterkt door de houten vloerdelen die in plaats van de plavuizen zijn gekomen. Het gedeeltelijk verlaagde plafond gaf de gelegenheid voor sfeerverlichting maar heeft ook de functie van scheiding tussen woonkamer en keuken.